Hallo,

Ik ben Suzanne Oudijn, een vrouw van 33 jaar. Ik ben moeder van 3 fantastische jongens en de gelukkige eigenaar van 2 prachtige paarden en een hond. Ik ben woonachtig in Spijkenisse, een stad in zuid- Holland, waar ik lang geleden mijn aller eerste ponyritje maakte. Dit was het begin van mijn paardenhobby.

mas horse event 3

 

Op 6 jarige leeftijd ging ik bij een manege op paardrijles. Wat begon met wekelijkse paardrijles liep al snel uit op dagelijkse bezoekjes aan de manege. Ieder vrij uur van de dag was ik te vinden op de manege. Al snel hielp ik daar met de dagelijkse klusjes en in ruil daarvoor mocht ik paardrijden. Ik kreeg de kans om op verschillende paarden te rijden en zo veel ervaring op te doen. Op latere leeftijd mocht ik op deze manege ook paarden zadelmak maken en  inrijden, een mooi leerproces.

Al van jongs af aan had ik de voorkeur om te werken met paarden die afwijkend gedrag vertoonden. Bokken, steigeren, wegrennen, staken, ik zag alles als een uitdaging. De paarden waar niemand wat mee kon, dat waren de paarden die mijn aandacht trokken. Ik had geen idee wat ik deed. Maar door uren lang met deze paarden te wandelen nam ik onbewust de leiding over het paard. Hierdoor kreeg het paard vertrouwen in mij en had ik succes met mijn trainingen.

In deze periode wilde ik graag van mijn hobby mijn werk maken. Maar ik wist ook dat een baan in de paardensport niet voor iedereen is weg gelegd. Ik koos er toen uiteindelijk voor om de HBO- verpleegkunde opleiding te doen. Tijdens deze opleiding heb ik mij gespecialiseerd in de psychiatrie en ik ben toen  in een psychiatrische kliniek gaan werken. In deze periode maakte ik ook kennis met een andere tak van de paardensport, namelijk het western rijden.

 

 

bob sliding stop                                                               de pepster

 

Het western rijden kent verschillende onderdelen, maar ik vond vooral het onderdeel reining erg leuk. Om de reining te kunnen beoefenen kocht ik  mijn quarter horse Custom Peppy. Peppy was toen 3 jaar en moest dus nog veel leren. Omdat ik wilde dat het leerproces van Peppy zo goed mogelijk verliep ben ik mij gaan verdiepen in paardengedrag en leerprocessen. Ik deed hiervoor een aantal modules van de opleiding tot paardengedragstherapeut bij Tinley. Er ging een wereld voor mij open!

Omdat ik nog steeds de wens had om met paarden te werken ben ik na de opleiding tot Equine Assisted Therapy (EAT) gaan doen. EAT is een therapie voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking waarbij paarden worden ingezet. In het kader van deze opleiding ben ik stage gaan lopen op het trainingscentrum van Annemarie van der Toorn. Tijdens deze stage wilde ik alles leren over het gedrag van paarden zodat ik paarden bewust kon inzetten tijdens de equine assisted therapy . Ik had in gedachten dat ik ongeveer een half jaar stage wilde lopen op het trainingscentrum maar ik raakte gefascineerd met hun trainingsmethode en besloot langer te blijven. Ik kreeg de fantastische kans om de opleiding tot equinoloog  (paardengedragstrainer) te volgen en als assistent trainer aan de slag te gaan. Een kans die ik natuurlijk niet voorbij liet gaan. Inmiddels 3,5 jaar verder werk ik nog steeds op het trainingscentrum, maar nu als hoofdtrainer!

In 2014 kreeg ik van  Annemarie het aanbod om de hengst Bob acres outlaw over te nemen. Deze kans kon ik niet laten liggen. Bob is een getalenteerde Paint horse met een enorm goed karakter. Echt een aanwinst voor mijn hele gezin. Mijn zoon vind het heerlijk om op hem te rijden en ik voel me gezegend dat ik de kans krijg om met hem de wedstrijdring te betreden.

Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Dagelijks train ik samen met mijn collega Denilynn de paarden op het trainingscentrum. Dit zijn veelal paarden met (probleem) gedrag dat door de eigenaren als onwenselijk en zelfs gevaarlijk wordt ervaren. Je kunt hierbij denken aan paarden die de trailer niet in willen. Of paarden die bokken, rennen, zich lostrekken, je omver lopen, steigeren, bijten, angstig zijn etc. Maar ook jonge paarden waarvan de eigenaar wil dat ze een goede basis krijgen (zadelmak maken en inrijden) voor de rest van hun leven, zijn welkom op ons trainingscentrum.

Mijn collega Denilynn is de ruiter op ons trainingscentrum. Zij verzorgt alle trainingen onder het zadel.

Naast het werk op het trainingscentrum werk ik ook als instructeur voor E-quine.com, waar ik les geef binnen de opleiding voor equinoloog. Verder ben ik ook beschikbaar voor mensen die aan huis hulp nodig hebben met de training van hun paard. Kijk hiervoor bij trainingen.

One comment for “Wie ben ik

  1. Jacqueline van Marrewijk

    Hallo Suzanne, leuk om op je site te lezen over je ‘drive’ en liefde voor paarden en hun gedrag.
    Mijn dochter Lotte Krijgsman en haar vriendin Louise hebben het ongelooflijk naar hun zin gehad bij je op de cursus. Ik zie hoe ze nu met nog meer lol met de pony’s om gaan, doordat ze hen nu beter begrijpen en paardvriendelijk begrenzen. Wil je ons laten weten wanneer je weer een training geeft? Er staan er al 2 te trappelen om er weer bij te zijn! Vriendelijke groeten, Jacqueline van Marrewijk – Krijgsman

    Reply

Leave Comment