Over Suzanne | eigenaresse van EquinoLogica

Al vanaf jonge leeftijd is Suzanne betrokken bij paarden. Het begon op 6-jarige leeftijd met wekelijkse ponyrijles bij de plaatselijke manege, maar eenmaal iets ouder was Suzanne dagelijks op de manege te vinden. Als tiener besteedde ze elk vrij uurtje tussen de paarden en hielp ze op de manege met de dagelijkse klusjes. In ruil daarvoor wilde Suzanne paardrijden.

Paardentrainer in Zuid-Holland

Later kreeg ze de kans om verschillende manege- en pensionpaarden te trainen, maakte jonge paarden zadelmak en reed ze in. Toen al had Suzanne de voorkeur om te werken met paarden die afwijkend gedrag vertoonden. Bokken, steigeren, weigeren, wegrennen, staken… Suzanne zag dit probleemgedrag van de paarden als een uitdaging. Het waren juist paarden waar niemand iets mee kon, die haar aandacht trokken. In deze jaren is beslist de basis gelegd voor Suzanne’s enorme kennis van  paardengedrag en haar paardengedrag- en trainingscentrum EquinoLogica.

Een fulltimebaan als paardentrainer was toen nog zeldzaam en Suzanne koos voor de opleiding HBO-verpleegkunde met psychiatrie als specialisatie. Ze werkte na haar afstuderen een aantal jaren in een psychiatrische kliniek, maar de paardenpsychologie bleef ook altijd haar belangstelling houden.

Training op basis van natuurlijk gedrag van paarden

Met name trainingsmethoden op basis van het natuurlijk gedrag van paarden konden rekenen op haar interesse. De opkomt van trainers als Monty Roberts, Klaus Ferdinand Hempfling, Warwick Schiller, Clint Anderson, Pat Parelli, David Lichman gaven internationaal grote bekendheid aan het begrip ‘natural horsmanship’. Suzanne verdiepte zich in elk van deze methodes en volgde diverse opleidingen zoals een aantal modules van de opleiding tot paardengedragstherapeut bij Tinley® en vanuit haar werk in de zorg ook een opleiding tot Equine Assisted Therapy (EAT). EAT is een therapie voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking waarbij paarden worden ingezet.

Beste opleiding paardengedragtrainer in Nederland 

In Nederland werd Annemarie van den Toorn een begrip op het gebied van paard-natuurlijk-trainen. Suzanne volgde ook bij Annemarie diverse opleidingen. Ze leerde haar natuurlijk talent in de omgang met paarden, haar kennis van paardengedrag en haar communicatie met het paard nog beter te onderbouwen. Suzanne heeft na haar opleiding een aantal jaar direct samengewerkt met Equine.com, het opleidings-en trainingsinstituut van Annemarie van Toorn in Oudenhoorn. De verhuizing van Equine.com naar Gouda maakte een einde aan die samenwerking op een gezamenlijke locatie. Suzanne is echter nog steeds verbonden als instructeur aan Equine.com. Ze geeft er les binnen de opleiding voor equinoloog, een NOC*NSF en KNHS erkende opleiding over paardengedrag. (De opleiding Instructeur Paard & Gedrag is erkend door de KNHS en NOC*NSF en is een niveau 3 ORUN opleiding)

Wil je meer weten van de drijfveren en persoonlijke motivatie voor paarden van Suzanne? Lees dan meer over een paardenvrouw met passie