Paarden zijn meesters in het lezen van lichaamstaal. In hun communicatie met elkaar doen zij namelijk niet anders. Subtiele signalen die wij als mens vaak niet eens zien kunnen voldoende zijn om een gehele kudde in beweging te zetten. Hoe mooi is het als jij je paard los kan bewegen met behulp van lichaamstaal? Tijdens het loswerken leer je hoe jij de richting en tempo van je paard kunt bepalen door gebruik van lichaamstaal en energie.

“Wie beweegt, die bepaalt” is een belangrijk regel in de hiërarchie van de kudde. Door het paard te bewegen laat jij het paard weten dat jij de leiding neemt. En paarden vinden het fijn om een leider te hebben. Een leider zorgt voor duidelijkheid en geeft veiligheid. Een leider kan namelijk voor het paard bepalen wat er wel en niet eng is in de omgeving. Hoe fijn is het voor een vluchtdier als hij op zijn leider kan vertrouwen en niet constant op zijn omgeving moet letten? Dit geeft het paard rust en dat merk je in de omgang en tijdens bijvoorbeeld wandelingen.

Loswerken is een manier  om duidelijkheid te krijgen over leiderschap. Maar je kunt loswerken ook gebruiken om je paard beter te leren kennen of als afwisseling in de training.