Grondwerk omvat eigenlijk de gehele omgang met het paard vanaf de grond en vormt de basis voor de relatie tussen jou en je paard. In deze relatie is het belangrijk dat jij en je paard bepaalde afspraken maken waarbij ruimte is voor wederzijds respect. Jij leert om op een veilige manier de leiding op je te nemen en het paard van a naar b te begeleiden. Waarbij je paard je gehoorzaamd en op een prettige manier met je meewerkt.  Je leert je paard te luisteren naar (minimale) hulpen. Waardoor de omgang met je paard veiliger en plezieriger verloopt.

Grondwerk is voor ieder paard geschikt. Voor jonge paarden die nog niet bereden kunnen worden zijn grondwerkoefeningen een handige voorloper op het inrijden. Maar grondwerkoefeningen kunnen ook ingezet worden om een paard te helpen tijdens herstel of revalidatie of gewoon als leuke afwisseling voor de training.

Grondwerkoefeningen zijn ook zeer geschikt voor angstige en/of onzekere  paarden. Paarden hebben behoefte aan een leider, dit geeft ze rust en vertrouwen. De leider kan namelijk bepalen of de omgeving veilig is. Indien het paard onvoldoende leiderschap ervaart zal het zelf zijn omgeving moeten observeren en zelf moet bepalen wat er allemaal eng is in zijn omgeving. Gezien het paard een vluchtdier is zal het dan constant in de hoogste staat van paraatheid staan: klaar om te vluchten! Door een leider te worden voor het paard gaat het paard op jou letten in plaats van op zijn omgeving.

Ook word grondwerk ingezet bij gedragsproblemen. Bijvoorbeeld bij een paard dat de trailer niet in wil zet ik grondwerk in , zodat het paard mij op mijn lichaamstaal gehoorzaamd.  Bij het benaderen van de trailer toe hoef ik dan zo min mogelijk mijn lijn te gebruiken om het paard in de trailer te zetten. Een ander voorbeeld is een paard dat mij om ver duwt. Dit paard moet leren om respect te krijgen voor mijn persoonlijke ruimte. Door middel van grondwerk leer ik hem om uit mijn persoonlijke ruimte te blijven en te volgen. Ook een paard dat tijdens het wandelen aan de lijn trekt en zijn eigenaar overal naar toe trekt is een mooie voorbeeld van gedrag dat perfect is op te lossen door middel van grondwerktraining.