Hoi, leuk dat je meer wilt weten over mij en mijn persoonlijke passie voor paarden. Zoals je in over Suzanne kunt lezen combineer ik paardengedragstherapie met werken in de gezondheidszorg, maar ik ben ook moeder van 3 kinderen en samen met mijn man regel ik ons huishouden in Spijkenisse. Bezig bijtje 😉

Western rijden en Reining

Naast paarden met probleemgedrag is Western rijden mijn passie. Het western rijden kent verschillende onderdelen, maar ik vond vooral het onderdeel reining leuk.

Opleiding paardengedragstherapeut bij Tinley®

Om de reining goed te kunnen beoefenen, kocht ik in 2010 Custom Peppy, een 3-jarige Quarter Horse die natuurlijk alles nog moest leren. Omdat ik wilde dat het leerproces van Peppy zo goed mogelijk verliep, ben ik mij nog verder gaan verdiepen in paardengedrag en met name in hun leerproces. Ik deed hiervoor een aantal modules van de opleiding tot paardengedragstherapeut bij Tinley®.  Puur eigenlijk om Custom Peppy goed op te leiden, maar het smaakte naar meer. Omdat ik de wens had om met paarden in de gezondheidszorg te werken, ben ik daarna de opleiding tot Equine Assisted Therapy (EAT) gaan doen. EAT is een therapie voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking waarbij paarden worden ingezet.

Opleiding Equine Assisted Therapy (EAT)

In het kader van deze EAT-opleiding liep ik stage op het trainingscentrum van Annemarie van der Toorn. Tijdens deze stage zou ik leren hoe ik in de praktijk paarden kon inzetten tijdens de Equine Assisted Therapy. Ik had in gedachten dat ik ongeveer een half jaar stage zou lopen op het trainingscentrum maar ik raakte gefascineerd met hun trainingsmethode en besloot langer te blijven. Ik kreeg de fantastische kans om hun opleiding tot equinoloog (paardengedragstrainer) te volgen en als assistent-trainer aan de slag te gaan. Een kans die ik natuurlijk niet voorbij liet gaan. Ik slaagde met glans voor deze NOC*NSF en KNHS erkende opleiding over paardengedrag op ORUN niveau 3.

Hoofdtrainer bij Equine.com van Annemarie van den Toorn

Het trainingscentrum van Annemarie van den Toorn was toen nog gevestigd in Oudenhoorn. En toen mij een baan als assistent-trainer werd aangeboden twijfelde ik geen moment.  Ik heb met veel plezier gewerkt en werd zelfs hoofdtrainer!

Aankoop hengst Bob Acres Outlaw

In 2014 kreeg ik van Annemarie het aanbod om haar hengst Bob Acres Outlaw over te nemen. Deze kans kon ik niet laten liggen. Bob is een getalenteerde Paint Horse met een enorm goed karakter. Hij is echt een aanwinst voor mijn hele gezin. Mijn zoon vindt het heerlijk om op hem te rijden en ik voel me gezegend dat ik de kans krijg om met Bob de wedstrijdring te betreden.

Vanwege het bijzonder karakter van Bob wilde ik graag met hem fokken. Pebbles is zijn zoon en de geschiedenis herhaalt zich want nu is Pebbles 3 jaar en vangt zijn training aan.

Start van paardengedrag-en trainingscentrum EquinoLogica

In februari 2015 zette ik de stap om als zelfstandige zonder personeel met paarden aan het werk te gaan en startte ik mijn paardengedrag-en trainingscentrum EquinoLogica. Eerst in Oudenhoorn maar inmiddels verhuisd naar Heenvliet in Zuid-Holland.

Verhelpen probleemgedrag van paarden

Eerder merkte ik dat verhelpen van probleemgedrag bij en het opleiden van paarden mij meer voldoening gaf dan de inzet van paarden bij Equine Assisted Therapy (EAT). Ik werk nog wel steeds in de gezondheidszorg maar voornamelijk zonder paarden. Naast de voldoening die maatschappelijk betrokken werk geeft, biedt een parttimebaan de mogelijkheid om EquinoLogica kleinschalig te houden zodat er optimaal aandacht kan worden gegeven aan de paarden die we in training nemen.

Ik prijs mezelf gelukkig dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken.